Domov | Nasveti za pisanje | Kako začeti pisati diplomsko nalogo?

Kako začeti pisati diplomsko nalogo?

| Povej naprej
Kako začeti pisati diplomsko nalogo?

Diplomska naloga je „breme in olajšanje“ v enem, saj nas le nekaj korakov loči do novega začetka.

Hkrati diplomska naloga s seboj prinaša nemir, kako se naloge, ki smo ji pripisali tako gromozanski pomen, sploh lotiti.

Ponavadi minejo meseci in meseci sedenja pred praznim ekranom (v simboličnem smislu, saj v resnici sploh ne začnemo pisati), medtem ko v tem času mrzlično tuhtamo in zbiramo podatke, ki jih imamo že petkrat preveč in bi jih bilo dovolj za doktorsko nalogo. Tako naše prvo poglavje diplome ne glede na vse napore ostaja oddaljen cilj.

Najbolj zlat nasvet, ki sem ga dobila pri pisanju svoje diplomske naloge in velja pravzaprav za vsakršno pisanje, ki nam gre težko od rok, je: ZAČNI PISATI. Sliši se naravnost banalno in enostavno, vendar verjemite, da je ta drobcen korak tisti, ki sproži plaz inspiracije, navdušenja in olajšanja ter nas pripelje do elegantno vezane knjižice z našim ponosnim imenom na naslovnici.

S čim začeti je prva misel, ki se ob zgoraj izrečenem navodilu sproži v naši glavi. Odgovor je ponovno preprost: začnite z najlažjo zadevo. Vsaka diploma obsega t. i. teoretično poglavje, kjer splošno opišete določene značilnosti, pojasnite okoliščine ali kako drugače povzamete podatke, ki ste jih zbrali iz obstoječe literature. Moj začetek pisanja diplome je otvorilo banalno poglavje O avtorju, ki ni pomenilo nič več, kot kratka obnova, ki smo je vajeni pisati že od srednje šole. Vendar mi je vzelo en cel dan – en cel dan premagovanja same sebe, ugotavljanja, da je moje pisanje nekoliko okorelo in mi ne gre tako zlahka od rok, nato ugotavljanje, da bom imela v bistvu kasneje čas popravljati in je bolje, da vse skupaj napišem „kao što govorim“, do presenečene ugotovitve, da je v bistvu vse skupaj kar vredu, do nadvse zadovoljnega in poetičnega zaključka, ki sem ga po dolgih urah trudenja že napisala z nasmeškom.

Ta sicer banalen, vendar nadvse utrujajoč podvig je v meni ob koncu dne pustil močan občutek zadovoljstva in ponavljala sem si le eno misel: prvo poglavje imam napisano (res, da je samo stran in pol, ampak nekaj oprijemljivega je). Led je bil prebit in po prespanem dnevu ter ponovnem branju napisanega sem lažje zadihala, saj je v meni začel rasti občutek, da v bistvu sploh ni tako težko.

Po tem, ko si boste po prvem bolj ali manj nerodnem poglavju že pridobili nekaj samozavesti, bodite pozorni, da ne zagrešite glavne napake pri pisanju diplomske naloge. Zapomnite si naslednje: UVOD v diplomsko nalogo se VEDNO piše na koncu, skupaj z zaključkom, ko boste že natančno vedeli, kaj vse ste v nalogi pravzaprav počeli ter do katerih ugotovitev in sklepov ste prišli. Uvodi dobrih diplomskih in drugih strokovnih del so vedno napisani tako, da nas pritegnejo k branju in zdi se nam, kako je bil avtor pravzaprav briljanten, da si je tako dobro zastavil proces dela in že v uvodu predvidel tako dobre ugotovitve. Pisanje uvoda takoj na začetku pomeni grob za kreativnost in pozitivno motivacijo, saj se vrtimo v krogu in ne dobivamo primernih idej.

Tretje zlato pravilo je necenzuriranje napisanega. Ko se končno spravite v ustvarjalni tok, ne bodite kritični in ne cenzurirajte vsake misli, ki jo napišete, temveč puščajte besedilo bolj ali manj neokrnjeno. Morda se vam bo zdelo predolgo, preveč dolgovezno ali nerelevantno, toda vse te samoočitke prezrite in pišite naprej. Šele, ko se boste prebili čez vsa poglavja, boste dobili realen vpogled v napisano in z lahkoto boste ugotovili, kateri deli so potrebni dodatnega preoblikovanja in kateri so popolnoma vredu. Zapomnite si: lažje je krajšati besedilo kot ga umetno podaljševati.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Povzetek:

1. pravilo: Začnite pisati

Če se ne morete spraviti k pisanju konkretnega poglavja, začnite z navidez smešnimi stavki, kot npr.: To bo moja diploma. V njej bom pisal o … Moj namen je, da pregledno in uporabno pojasnim razmerja med ... Ta pristop vam lahko prinese nekaj zelo dragocenih misli, ki jih boste lahko učinkovito uporabili tekom dejanskega pisanja.

2. pravilo: Uvod napišite na koncu skupaj z zaključkom

Uvod se piše takrat, ko imate že popolnoma jasno sliko, o čem ste v diplomski nalogi pisali in lahko na nek način samo povzamete celoten proces dela ter ga zaokrožite z zaključkom. Obe besedili boste imeli napisani 1, 2, 3, brez nepotrebnega tuhtanja in napačnih predvidevanj.

3. pravilo: Napisanega ne cenzurirajte

Med procesom pisanja ne morete imeti jasnega pogleda, kateri deli so primerni in uporabni ter kateri ne, zato raje besedilo v celoti puščajte pri miru. Šele končna verzija bo pokazala, katere zadeve gredo skupaj in kateri deli so morda odveč.

* Dodaten nasvet:

Priporočam vam, da si naredite veliko uslugo in se naslednjega nasveta držite že od vsega začetka: citate in opombe v besedilu označujte SPROTI in v KONČNI OBLIKI (torej ustrezni, s strani fakultete predpisani obliki). Nekaj strani bo sicer mučno in zamudno, vendar bo kmalu to postala rutina in prihranili si boste ure in ure ponovnega brskanja za citati in povzetki, kar vas nedvomno doleti, če boste v prvi verziji citate označevali približno oz. površno. Verjemite, preverjena nočna mora, k sreči samo za prvih 30 strani moje diplome.


Oglasna mreža 1A INTERNET - 0590-64-200 - info@1ainternet.net
Povej naprej:

Oceni članek

5.00