Domov | Nasveti za pisanje | Kako pisati uspešne strokovne bloge?

Kako pisati uspešne strokovne bloge?

| Povej naprej
Kako pisati uspešne strokovne bloge?

Blog je v zadnjih letih postal spletni fenomen, saj postaja poleg spletnih strani in portalov enakovreden vir informacij.

Prednost blogov je, da so izredno dobro uvrščeni v spletnih iskalnikih in posledično dobro najdeni ter obiskani. To je eden izmed razlogov, zakaj so poleg osnovnih blogov v kontekstu spletnega dnevnika in izražanja lastnega razmišljanja pričeli nastajati tudi poslovni/strokovni blogi, katerih namen je promocija ter pisanje strokovnih besedil vezanih na določeno tematiko. Osredotočili se bomo na 7 nasvetov, ki bodo pripomogli k pisanju uspešnega strokovnega bloga ter vam pomagali pri širjenju vašega znanja in prepoznavnosti.

1. Premišljeno izberite tematiko bloga

Dobro je, če je tematika bloga ustrezno začrtana tako, da lahko uporabniki ob obisku vašega bloga razberejo, kaj je rdeča nit vašega pisanja. Tematike ne smete zastaviti preširoko, saj na ta način izgubljate zanimanje izbrane ciljne skupine, pomembne za vaše področje, po drugi strani pa je ne smete začrtati preozko, saj bodo v tem primeru informacije zanimive za preozek krog uporabnikov. Najboljše je, da si pustite dovolj manevrskega prostora tako za ozko strokovno pisanje kot tudi za občasne odmike od osnovne teme.

2. Izberite domeno s primernimi ključnimi besedami

Najdenost vašega bloga je v veliki meri odvisna od naslova oziroma domene bloga (http://www.naslov-bloga.si), zato ključne besede v naslovu izberite zelo skrbno. Besede morajo čim bolj ustrezati tistim, ki jih uporabniki vpisujejo v iskalnike, saj bo na ta način vaš blog najbližji zadetek in boste posledično zelo dobro najdeni.

3. Pri ustvarjanju vsebine bodite kreativni

Spletni prostor se zelo razlikuje od ustvarjanja besedil na papirju, zato ne pozabite izkoristiti ekskluzivnih prednosti, ki jih ponuja. Pisanje lahko popestrite s tematskimi fotografijami, ki bodo poskrbele, da bo bo blog raznolik in zanimiv. Poleg tega lahko občasno pripnete zanimiv video posnetek, vzpostavite povezavo na drugo zanimivo vsebino ali uporabite katero izmed mnogih zanimivih orodij, ki jih spletni dnevnik ponuja.

4. Pišite kontinuirano

Pri pisanju bloga je kontinuiteta izredno pomembna, saj si lahko le na ta način pridobite redne bralce, ki se bodo na blog vračali z zanimanjem in v želji po novih informacijah. Poleg tega zaradi rednega objavljanja prispevkov tudi iskalniki blog prepoznavajo kot relevanten zadetek in ga uvrščajo visoko med rezultate.

5. Pri pisanju naslovov bloga imejte v mislih ključne besede

Pri pisanju za splet je ena izmed pomembnih prednosti ta, da lahko skrb za promocijo in najdenost v določeni meri prepustite kar spletnim iskalnikom. Predhodno morate seveda poskrbeti, da naslove prispevkov oblikujete v skladu s SEO smernicami za izbrano tematiko in vključite iskane ključne besede, na podlagi katerih boste najdeni.

6. Poskrbite za slovnično pravilnost

Slovnična pravilnost vaših prispevkov je pomembna tako s stališča kredibilnosti vsebin, saj so mnogi ljudje poleg vsebine pozorni tudi na to, na kakšen način je podana. Če v vaših besedilih mrgoli slovničnih napak, boste v očeh mnogih bralcev izgubili ugled kljub zanimivi tematiki. Poleg tega so ustrezno napisana besedila tudi pogoj za dobro najdenost, saj vaših slovničnih napak iskalniki ne bodo popravljali, temveč zaradi zatipkanih besed preprosto ne boste najdeni.

7. Blog je orodje za interakcijo

Namen bloga ni le informiranje uporabnikov o določeni tematiki, temveč predstavlja tudi pomembno orodje za interakcijo z vašimi strankami in potencialnimi kupci. Na blogu obvezno omogočite komentiranje in izmenjavo mnenj, poleg tega pa so uporabna orodja tudi RSS, spremljanje ter prijava na novice. S pomočjo tovrstnih orodij dobite evidenco nad vašimi uporabniki, kar vam omogoča lažje vzpostavljanje stika z njimi in komuniciranje.


Oglasna mreža 1A INTERNET - 0590-64-200 - info@1ainternet.net
Povej naprej:

Oceni članek

5.00